Når foreninger søger godkendelse som folkeoplysende forening, er det vigtigt at overholde de regler, som er blevet fastsat i Folkeoplysningsloven. En afgørende del af dette er vedtægterne, der fungerer som regelsættet for foreningens aktiviteter og beskriver dens drift og medlemsdemokrati.
Selvom nogle kan finde vedtægter kedelige og uvæsentlige, er de bestemmende, hvis der senere dukker forhold op, som I ikke kan blive enige om. Det er derfor afgørende, at I får lavet en god og omhyggelig vedtægt, som er specifikt tilpasset jeres forening.
Vedtægterne skal indeholde en række specifikke oplysninger, herunder:
- Foreningens navn
- Hjemkommune
- Formålet med foreningen (Formålsparagraffen)
- Hvem der kan optages som medlem i foreningen (Åbenhedsprincippet)
- Betingelserne for medlemskab
- Generalforsamling (Indkaldelse, tidspunkt, dagsorden, valg osv.)
- Ekstraordinær generalforsamling (Indkaldelse, frister og kriterier for medlemmers indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling)
- Stemmeret (Hvem kan stemme/alder, fuldmagt)
- Bestyrelsessammensætning (Antal medlemmer, konstituering)
- Regnskabsår (Hvordan løber regnskabsåret)
- Revisor (Valg af revisor, antal revisorer og valgperiode)
- Tegningsret (Hvem kan tegne foreningen, under hvilke forhold og hvordan)
- Vedtægtsændring (Hvad kræves der for at ændre vedtægterne)
- Økonomiske forhold ved opløsning af foreningen (Ved opløsning må overskydende midler ikke fordeles mellem medlemmerne. Derfor skal vedtægterne indeholde oplysninger om at overskydende midler vil blive doneret til andre folkeoplysende foreninger eller almennyttige forhold)
Ved udarbejdelse af foreningsvedtægter, kan I med fordel finde inspiration og evt. få hjælp ved DGI, jeres landsforbund eller anden sammenslutning. For eksempel har DGI både standardvedtægter og en vedtægtsgenerator på deres hjemmeside.
Forhåndsgodkendelse af vedtægt
Når I har et udkast til vedtægter - gerne før officiel stiftelse af foreningen – kan det være en god idé at kontakte Fritid med henblik på at få en forhåndsgodkendelse af vedtægten. Hvis jeres vedtægt allerede er vedtaget, men ikke kan godkendes af os, kræver det, at I ændrer den, inden I kan blive godkendt som folkeoplysende forening. Ændringer af vedtægten skal altid godkendes på en generalforsamling, hvorfor I vil blive nødt til at afholde en ekstraordinær generalforsamling.
På den måde kan en forhåndsgodkendelse gøre processen lettere ved at forhindre, at I skal behandle vedtægten flere gange. Vi står til rådighed for at give råd og vejledning omkring vedtægten og næste skridt på vejen mod at blive godkendt som folkeoplysende forening.